Cognitive Painting

Mine DIY terrain tiles til diorama

Posted by Cogni den 24. august 2011


Idag kom jeg på at jeg kan bruke gårsdagens tiles til å lage en mold(«støpeform») for flere tiles, noe som ofc ville gjort det langt raskere og enklere å lage så mange tiles jeg trenger. Så da begynte jeg å lage en mold.

Først en tur i matbutikken. Jeg kjøpte en pakke bakepapir, siden jeg uansett er tom for både bakepapir og matpakkepapir.
Etterpå erfarte jeg at det jeg brukte igår må ha vært matpakkepapir, og at bakepapir funker helt fint som underlag.

I butikken fant jeg også mellomleggspapir av plast, og tenkte at det kunne brukes til å hindre Milliput til å klistre seg fast i ting -fremfor å stadig ha på vann, eller bruke klistrete, irriterende plastfolie.
Dette viste seg å fungere like bra som jeg håpet.

Så til selve moldmaking-prosessen:
Dette var en del vanskeligere enn jeg forventet. Molden må være ganske nøyaktig i målene, siden tiles skal passe bra sammen. Nøyaktigheten er da også den store utfordringen i å lage en god mold for tiles.
Forresten så bestemte jeg meg også for at molden skal være 6×6 cm, slik at 1 tile kan være èn 1-etasjesvegg (eller bakke).
Etter å ha forsøkt flere fremgangsmåter jeg ikke ble fornøyd med, så endte jeg tilslutt med følgende fremgangsmåte:
1. Limte sammen 4 av gårsdagens tiles til 1x 6x6cm tile, med superlim.
2. Med denne tilen i midten på bakepapiret, fordelte jeg Milliputen på hver side av tile’n. Ingen milliput oppå eller under.
3. Jeg prøvde så godt som mulig å presse milliputen inn mot tile’n fra alle kanter, slik at lengde og bredde på molden blir mest mulig lik.
4. Nå venter jeg på at omkretsen av molden skal bli hard. Når den er hard så legger jeg på litt ekstra Milliput oppå tile’n som ligger i midten. Så lar jeg det stå og bli stivt.
5. Når bunnen av molden er stiv, så skal jeg snu molden og jevne ut bunnen av formen. De 4 tile’ene som jeg limte sammen har ikke jevn tykkelse, så bunnen kommer til å se tilsvarende ujevn ut hvis jeg ikke fikser det.
6. Imorgen er molden klar, og da kan jeg begynne å produsere tiles:)

Mens jeg holdt på så kom jeg også til å tenke på et praktisk, lite issue om tiles:
Når jeg bygger sammen dioramaet så bør tiles sitte litt sammen, slik at de ikke skyves rundt med en gang noe kommer borti.
Samtidig er det fint om de ikke sitter helt fast i hverandre, slik at jeg kan bygge om eller pakke sammen dioramaet når det måtte være ønskelig. Jeg regner tross alt med at dioramaet vil bli minst en halv meter i bredden.
En fin måte å løse dette på, hadde vært å lage tiles som biter i et puslespill. Bare synd at dette gjør det enda vanskeligere å lage en god mold. Jeg tror ikke jeg vil prøve på den muligheten ennå ihvertfall, det var vrient nok å få til en god mold i utgangspunktet.

Igår kom jeg forresten til å tenke på at jeg er nødt til å beskytte dioramaet mot kattene mine. De plukker på alt mulig hvis de får mulighet, og jeg tror den eneste sikre beskyttelsen er å ha dioramaet i en glassmonter.
Ergo blir det et stående diorama, ikke et vegg-diorama.

*Senere på dagen*

Det dukket opp et uforutsett problem med molden: Det viser seg at Milliput utvider seg når den stivner >.<
Jeg valgte en kjapp løsning på det problemet: Fylte molden med silikon langs kantene, la på et plast-mellomlegg, og satte tilbake 6×6 cm tile’n jeg bruker som prototyp. Skal teste ut molden til nye tiles imorgen.

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: