Cognitive Painting

Formstøping


Jeg føler for å å få litt orden og oversikt over hva jeg vet om formstøping, og få læringsmetoder fungerer bedre enn å lære bort til andre, så da skriver jeg en side om det her.

Jeg vil her ta utgangspunkt i formstøping av flere forskjellige deler som er relevante for miniatyrfigurer og dioramaer.
Når man skal lage en form eller støpe av noe, så er det veldig viktig å ta utgangspunkt i nøyaktig hva slags produkt man ønsker å oppnå.
Detaljer, dybde og ønsket hardførhet i produktet har stor betydning for både hvordan formen bør lages, hvilket materiale formen bør lages av, og hvilket materiale man bør støpe produktet i.
<- Eksempel på åpen enkeltform.

Metoder for støping

Åpne enkeltformer:

Dette er former slik som dem Hirts Arts selger, hvor du fyller oppi fyllingen, og så vil den øverste, flate delen som regel bli undersiden av produktet når det er ferdig. Dette er den enkleste måten å støpe noe på.
Egner seg til:
Særlig floor tiles, vegger, og alt som ikke trenger å ha en underside, er lett å støpe i denne typen former.
Egner seg IKKE til:
Brukes ikke til objekter hvor man ønsker å se alle sider. Dårlig egnet til å gjengi små, utstikkende detaljer, som feks tynne haler.
Hvis du velger at undersiden skal være den flate siden, så egne metoden seg generelt kun til objekter som er smalest øverst og bredest nederst. Et unntak er hvis du lager formen av gummi eller myk silikon og støper i gips. Da kan du prøve å vrenge produktet ut av formen.
Egnede formmaterialer:
Hirts Arts’ molds er av gummi, men man kan også bruke silikon, polymer clay eller Milliput. Det er en fordel om formen er bøyelig, for å gjøre det lettere å få ut produktene.
Egnede støpematerialer:
De fleste gipsprodukter lages med denne typen form, og gips er generelt et godt egnet materiale til slik støping. Utenom gips kan man bruke silikon som er litt tyntflytende, eller andre materialer som flyter godt nok til å fylle formen og legge seg rett på egenhånd.
Milliput og polymer clay er ikke særlig egnet, fordi deigen må presses manuelt ned i formen, du har ingen kontroll på at alle hulrommer i formen er fylt, og det er veldig vanskelig å få produktet til å bli en nøyaktig kopi.

<- Et ødelagt gipsprodukt, etter støping i en polymer clay form med tynne detaljer. Gips brekker lett, og polymer clay former er ikke elastiske.

<- Eksempel på 2-part mold.

Komplimenterende former (2-part molds):

En modifikasjon av metoden over:
Man kan også lage 2 komplimerende former av originalobjektet, støpe i hver av dem, og så sette sammen delene til 1 3D figur.
Alternativt så kan man lage 2 komplimerende, !harde! former som har en liten kanal fra innsiden og ut, binde dem godt sammen, fylle støpematerialet ned i kanalen og så få en ferdig 3D figur ut. Dette er den vanligste metoden å bruke på metallminiatyrer, bl.a hos Reaper Miniatures.

En vanlig måte å lage slike former:

 1. Plasser alle deler og figurer du vil kopiere, sammen hverandre på en flate.
 2. Lag en ramme av lego rundt dette, med en høyde på minst 3 klosser.
 3. Fjern figurene fra rammen. Legg oppi rammen modelleringsleire som ikke herder i luft, og kjevle det jevnt utover innenfor rammen.
 4. Dytt figurene neddi modelleringsleiren, slik at de blir halvt dekket og det ikke er luft mellom figurene og leiren.
 5. Hell oppi materialet du bruke til mold making, og la det herde.
 6. Den første halvdelen av mold’en er nå ferdig!
 7. Snu hele sulamitten, slik at den ferdiglagde halvdelen vender ned. Fjern modelleringsleiren.
 8. Pensle\dryss på en mold release, talkum eller oppvaskmiddel. Dette hindrer den neste delen av molden i å smelte sammen den første delen, og det er ekstremt viktig at du klarer å hindre delene av mold’en i å smelte sammen! Hvis ikke, så sitter du med en steinhard, solid klump med en fortapt figur inni!
 9. Hell oppi materialet du bruke til mold making, og la det herde.
 10. Den andre halvdelen av mold’en er nå ferdig, og du er klar til å caste!

Egner seg til:
Det aller, aller meste. Det er lettere å si hva som ikke egner seg.
Egner seg IKKE til:
Det som først og fremst ikke fungerer med denne metoden, er komplekse figurer som har flere hulrommer\tomrommer. Slike kompleke figurer vil ikke være fysisk mulige å få ut av formen, uten å ødelegge enten figuren eller formen.
Egnede formmaterialer:
Alt som blir hardt. Polymer clay, Milliput, eller en silikonsort som blir tilsvarende hard etter herding. Formene må tåle at man binder dem hardt nok sammen til at ikke støpematerialet lekker ut av formen.
Egnede støpematerialer:
Alt som er flytende. Flytende silikon, eller gips dersom figuren ikke har noen tynne, utstikkende detaljer.
<- Eksempel på stykkdelt form.

Stykkdelt støping med komplimenterende former:

Dette er metoden som Warhammerfigurer støpes med. Produktet lages ved å bruke metode#2 til å lage forskjellige -deler- av produktet, og så setter man sammen alle avstøpingene til det ferdige produktet.
Dette er eneste metode som kan brukes til hva som helst, nettopp fordi man lager figuren bit for bit og setter sammen til slutt. Dette gir muligheten til å støpe de komplekse figurene som metode#2 ikke får til.
Når man lager formen av originalfiguren, så må originalen deles opp i nøyaktig de delene som hver form skal lage. Kan man ikke dele opp originalfiguren slik, så blir dette atskillig mye vanskeligere.
Egner seg til:
Alt, sålenge du får til å dele opp originalfiguren.
Egner seg IKKE til:
Figurer hvor du ikke kan dele opp originalen.
Egnede formmaterialer:
Samme som metode#2: Alt som blir hardt. Polymer clay, Milliput, eller en silikonsort som blir tilsvarende hard etter herding. Formene må tåle at man binder dem hardt nok sammen til at ikke støpematerialet lekker ut av formen.
Egnede støpematerialer:
Alt som gir et tilstrekkelig hardført produkt: Tynne, små detaljer krever polymer clay eller Milliput, ellers kan man bruke gips eller whatever.

Casting

Casting er stort sett veldig enkelt og greit sålenge man har en god mold. Noen generelle ting å huske på:

 • De best egnede casting materialene er tyntflytende, slik at de enkelt kommer seg inn i alle kriker og kroker.
 • De best egnede casting materialene er romtempererte i flytende form, og herder uten tilførsel av varme eller luft. Slik som f.eks gips og epoxy.
 • Bruk mold release. Den viktigste fordelen er at det blir 10x lettere å få produktet ut av mold’en uten at verken produkt eller mold blir ødelagt samtidig. Den andre fordelen er at selv om molden kanskje tåler at du ikke bruker mold release, så vil det uansett tære på den. Mold’en varer med andre ord lenger ved bruk av mold release.
 • Det finnes mange typer gips, med store variasjoner i både pris og styrke. Tannlegegips\dental stone er særlig godt likt for å caste miniatyrer og småting, fordi det er ekstra sterkt.

Materialer, priser og utvalg

Materiale Prisnivå Utvalg Mer info Min erfaring og kjennskap
Acrylic Resin Wikipedia Ment for casting.
AeroMarine Produsent Produkter for både casting og mold making.
EasyCast Epoxy Resin 83kr/100ML+ ink frakt Ebay Tutorial Ment for casting.
Elastosil 4503 Produktskjema Ment for mold making.
Epoxiharts 141 47kr/100GR+ ink toll eks frakt Kinn.com Ment for mold making.
Fimo 29kr/100GR+ eks frakt Panduro Casting: Uegnet, fordi den ikke er flytende.
Mold making: Muligens egnet, men husk at Fimo må stekes i ovnen for å herde! Resin blir deformert i den temperaturen Fimo skal stekes i (jeg har testet).
Formgummi 40kr/100ML+ eks frakt Panduro Panduro Casting: Ubrukelig. For mykt.
Mold making: Dårlig egnet, fordi den er FOR myk og ikke holder riktig form etter herding. Særlig håpløst for støping av noe som har viktige detaljer og\eller viktige vinkler.
Gelatin Artikkel
Gips 3kr/100GR+ eks frakt Panduro Casting: Veldig godt egnet, men det krever en myk mold.
Mold making: Muligens egnet til å lage todelt eller stykkdelt mold. Helt uegnet til åpne enkeltformer, for det ville ikke være mulig å få ut produktet.
Green Stuff Har veldig like egenskaper som Milliput, men er langt dyrere.
Hiflex DIY Putty 66kr/100GR+ ink frakt Ebay Produktinfo Ment for mold making.
Instand Mold 12kr/barre+ ink frakt Ebay Sanne egenskaper som Oyumaru, og ca samme pris.
Magic Sculp 126kr/100GR+ ink frakt Ebay Ment for mold making, spesielt 2-part molds.
Milliput 28kr/100GR+ ink frakt Ebay Casting: Går muligens an å bruke, men det ville ikke være lett siden Milliput ikke er flytende. Mold making: Muligens egnet til å lage todelt eller stykkdelt mold. Helt uegnet til åpne enkeltformer, for det ville ikke være mulig å få ut produktet.
Mold Max 30 RTV Silicone Produsent Ment for mold making.
One-To-One / Rapid Mold Rubber 62kr/100ML+ ink toll ink frakt Micromark Ment for mold making.
Oyumaru 13kr/barre+ ink frakt Ebay Diskusjon Diskusjon Casting: Går muligens an å bruke, hvis man varmer det ekstra og fyller formen raskt.
Mold making: Veldig bra egnet, særlig for stykkdelt støping. Holder utrolig bra på detaljer.
Største minus er prisen.
Pewter Casting: Kan brukes til casting, men kun dersom mold’en også er av pewter.
Mold making: Kan brukes til mold making, men kun dersom originalfiguren også er av metall. Veldig dyrt.
Plasticine 14kr/100GR+ ink frakt Ebay Wikipedia
Plasticrète 26kr/100GR+ ink toll eks frakt Kinn.com
Polyesterharts 13kr/100GR+ eks frakt Kinn.com
Resin Sylmasta Tutorial Veldig dyrt. Ment for casting.
RTV Silikon Ebay Wikipedia Ment for mold making.
RTV-silikon 67 Kinn.com Ment for mold making.
Silicone Caulk Website Skal visstnok være enkelt å lage mold making med (se bilde nederst på denne siden).
Smooth-cast 300 Ebay Produsent Ment for casting.
Vinamould Tiranti Ment for mold making.
wd40 Produsent
Woodland Scenics Realistic Water
Casting: Sannsynligvis uegnet, fordi det vil ta ekstreeeeemt lang tid før materialet herder.
Mold making: Jeg har testet dette til mold making, men brukte ikke mold release. Mold’en ble bra, men det var mye jobb å få det løs. Mold release er sterkt anbefalt.

Reklamer

2 kommentar to “Formstøping”

 1. […] Formstøping […]

 2. […] Formstøping […]

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

 
%d bloggere like this: